به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی سیستانوبلوچستان، متین بنام، معاون اجرایی شورای مرکزی باشگاه مناظره ایران، امروز سهشنبه، 21 اسفندماه، گفت: نخستین و شاید مهمترین مهارتی که از طریق مناظره تقویت میشود، تفکر انتقادی و تحلیلی است. وقتی کسی در یک مناظره شرکت میکند، مجبور میشود اطلاعات را بررسی کند، استدلالها را بسنجد و نقاط قوت و ضعف هر دیدگاه را شناسایی کند که این باعث میشود فرد بتواند مسائل را عمیقتر ببیند و تصمیمات آگاهانهتری بگیرد.
وی بیان کرد: از طرفی، مناظره یک تمرین جدی برای مهارتهای ارتباطی است، برای اینکه بتوانی نظر خودت را درست منتقل کنی، باید یاد بگیری که حرفت را شفاف، مستدل و جذاب بیان کنی علاوه بر این، مهارت گوش دادن فعال هم در مناظره بسیار مهم است.
معاون اجرایی شورای مرکزی باشگاه مناظره ایران همچنین اظهار کرد: یکی دیگر از جنبههای مثبت مناظره دانشجویی، تقویت اعتماد به نفس و خودآگاهی است که این رویکرد در جهاددانشگاهی بهدرستی با برگزاری مناظرات دانشجویی در حال انجام است، مناظره همچنین باعث میشود که افراد هوش هیجانی قویتری داشته باشند. در یک بحث چالشی، طبیعی است که گاهی با مخالفتها یا حتی نقدهای تند روبهرو شوی، اما اینکه بتوانی احساساتت را کنترل کنی و بهجای واکنش احساسی، پاسخ منطقی بدهی، یک مهارت بسیار ارزشمند است.
بنام با اشاره به اینکه در مناظرات گروهی، مهارتهای حل تعارض و کار تیمی هم تقویت میشوند، گفت: اینکه یاد بگیری چطور در مقابل نظرات متفاوت، واکنش منطقی و محترمانه داشته باشی و بتوانی یک بحث سازنده را مدیریت کنی، مهارتی است که در زندگی روزمره و محیطهای کاری هم خیلی بهکار میآید، در بسیاری از دانشگاههای برتر دنیا، مناظره یکی از فعالیتهای مهم دانشجویی محسوب میشود، دانشگاه فقط جایی برای آموزش تئوری نیست؛ بلکه باید فضایی باشد که دانشجویان در آن مهارتهای فکری و اجتماعی خود را تقویت میکنند و برای حضور مؤثر در جامعه آماده میشوند.
وی بیان کرد: اولین دلیل اهمیت مناظره در دانشگاه این است که به بهبود کیفیت آموزش کمک میکند. مناظره باعث میشود که دانشجویان یاد بگیرند چگونه دانش خود را در یک فضای چالشی و استدلالی بهکار بگیرند، مناظره فرهنگ گفتوگو را در فضای دانشگاه تقویت میکند. یکی از مشکلاتی که در جامعه ما دیده میشود، ضعف در گفتوگوهای منطقی و علمی است. وقتی دانشجویان و اساتید به مناظره روی میآورند، یاد میگیرند که اختلافنظر امری طبیعی است و میتوان با استدلال و بدون تنش درباره مسائل بحث کرد. این مهارت نهتنها در محیط دانشگاه، بلکه در کل جامعه هم اثرگذار است.
معاون اجرایی شورای مرکزی باشگاه مناظره ایران در ادامه گفت: مسابقات مناظره از سوی جهاددانشگاهی بر محور موضوعات مهم اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برگزار میشود، وقتی دانشجویان در این رقابتها شرکت میکنند، مجبورند درباره مسائل مختلف تحقیق کنند و با دیدگاههای گوناگون آشنا شوند. این آگاهی به آنها کمک میکند که شهروندانی مسئولتر و آگاهتر باشند، جهاددانشگاهی، بهعنوان متولی این رقابتها، سعی کرده که بستری حرفهای و منظم برای مناظرهها فراهم کند. امکانات اجرایی، محیط برگزاری، تجهیزات صوتی و تصویری، مستندسازی رقابتها و استدلالها، همگی نشاندهندهی کیفیت بالای این رویداد هستند.
بنام افزود: نکته مهم دیگر، فرهنگسازی مثبت این مسابقات در دانشگاهها است که طی سالهای گذشته، مسابقات ملی مناظره توانسته است فضای گفتوگو و استدلال را در بین دانشجویان تقویت کند و فرهنگ بحث منطقی و محترمانه را گسترش دهد. با این حال، یکی از نکاتی که میتواند به ارتقای بیشتر این مسابقات کمک کند، انتخاب گزارههای چالشیتر و نزدیکتر به دغدغههای روز جامعه است، موضوعات مناظرهها باید طوری انتخاب شوند که به دانشجویان اجازه دهد در مورد مسائل چالش برانگیز اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی حرفهایی را بزنند که شاید اصطلاحاً کف جامعه نمیتوانند آزادانه مطرح کنند. هرچند که تاکنون گزارههای مطرحشده در سطح قابل قبولی بودهاند، اما اگر خط قرمزها و چارچوبها را کمی فراختر در نظر بگیریم، استقبال از این مسابقات و بهدنبال آن کیفیت و اعتبار این مناظرات نیز بیشتر خواهد شد.
وی ادامه داد: یکی از اصلیترین پیشنهادات این است که گزارهها با خطوط قرمز کمتری انتخاب شوند تا هم با مسائل مهم جامعه همخوانی بیشتری داشته باشند و هم فرصتی برای بیان ایدههایی فراهم کنند که شاید در فضای عمومی امکان طرح آزادانهی آنها وجود نداشته باشد. مسابقات ملی مناظره یک محیط علمی و آکادمیک است که میتواند بستری امن برای بحث درباره موضوعاتی باشد که در جامعه بهدلیل ملاحظات مختلف کمتر به آنها پرداخته میشود.
معاون اجرایی شورای مرکزی باشگاه مناظره ایران در ادامه بیان کرد: مسابقات مناظره باید بیشتر در رسانهها بازتاب پیدا کند تا بتواند تأثیرگذاری اجتماعی خود را افزایش دهد، متاسفانه امسال شاهد آن بودیم که با وجود مستندسازی بسیار خوب این رقابتها توسط جهاددانشگاهی، سازمان صدا و سیما به بهانههایی مانند لباس یا موی دانشجویان از پخش تلویزیونی این مسابقات جلوگیری کرد و با اینکار حقیقتاً آسیب بزرگی به کل فرایند اجرای مسابقات وارد کرد. چنین تنگ نظریهایی موجب سرکوب فعالیتهای علمی و ارزشمند دانشجویان خواهد شد.
بنام اظهار کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی برای تیمهای شرکتکننده، برگزاری جلسات تحلیل مناظرهها و ایجاد فرصتهایی برای تعامل و گفتوگوی تیمهای برتر میتواند سطح مسابقات را بالاتر ببرد، مناظره فقط یک رقابت نیست، بلکه فرصتی برای یادگیری است و هرچه این بستر آموزشی تقویت شود، خروجی آن برای جامعه مفیدتر خواهد بود.
انتهای پیام