کد خبر: 3570811
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۲

خود بزرگ‌بینی؛ صفتی که ابلیس را هلاک کرد

گروه معارف: مدرس حوزه و دانشگاه شهرستان زاهدان گفت: خود بزرگ‌بینی یک وسوسه از سوی شیطان است، صفتی است که حتی خود ابلیس را هم به هلاکت انداخت؛ انسانی که گرفتار خود بزرگ‌بینی شود، نمی‌تواند به تکامل برسد، چون در هر مرتبه‌ای خودش را کامل می‌داند.

حجت‌الاسلام محمد طباطبایی، مدرس حوزه و دانشگاه شهرستان زاهدان در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از سیستان وبلوچستان، گفت: امام صادق(ع) می‌فرمایند شیطان از سه راه بر انسان غلبه می‌کند: وقتی که عمل خود را بیش از واقع ارزیابی کند، زمانی که گناهان خود را فراموش کند و هنگامی که دچار خود پسندی و خود بزرگ‌بینی شود.
وی ادامه داد: خود بزرگ‌بینی یک وسوسه از سوی شیطان است، صفتی است که حتی خود ابلیس را هم به هلاکت انداخت؛ انسانی که گرفتار خود بزرگ‌بینی شود، نمی‌تواند به تکامل برسد، چون در هر مرتبه‌ای خودش را کامل می‌داند.
مدرس حوزه و دانشگاه شهرستان زاهدان بیان کرد: امیرالمؤمنین(ع) می‌فرماید کسی که نسبت به اعمال نیک خودش عجب پیدا کند، اجر و ثواب عملش را از بین برده است. در حقیقت شیطان این حالت و گمان را در او به‌وجود می‌آورد تا اجر عملش را تباه کند.
وی افزود: هیچ عمل ثوابی نباید ما را به غرور و تکبر بیندازد و از طرفی، هیچ گناهی هم نباید کوچک شمرده شود، چون نمی‌دانیم که خداوند از کدام عمل خیر ما واقعا خشنود شده و از کدام گناه ما خشمگین شده است.
طباطبایی اظهار کرد: امیرالمؤمنین(ع) می‌فرمایند فریب آن‌هایی را که نماز طولانی می‌خوانند و روزه مستمر می‌گیرند و صدقات می‌دهند و گمان دارند که موفق به اعمال خیر شده‌اند، نخور؛ این حدیث به این مطلب اشاره دارد که نباید ظاهر اعمال خودمان و یا دیگران را فریب دهد.
وی بیان کرد: حتی کلمه استکبار هم به معنای تکبر، خود برتر بینی و خود بزرگ‌بینی است؛ مانند دولت‌هایی که خود را کدخدا می‌دانند، می‌خواهند همه ملت‌های دنیا در مقابل آنان تسلیم شوند و اگر ملتی چنین کاری نکند، با آن مبارزه می‌کنند.
کارشناس علوم دینی شهرستان زاهدان در پایان افزود: بدترین نوع استکبار، حالتی است که انسان آنچنان دچار تکبر و غرور شده است که حتی در مقابل خدا هم سر فرود نمی‌آورد. مانند قوم بنی اسرائیل، فرعون، قارون و همچنین ابلیس که از اطاعت امر الهی در سجده بر آدم سر باز زد.
captcha